Kako postaviti granice?

Tema granica ušla je na velika vrata u sve sfere rada sa ljudima, i to najčešće sa receptima kako na najbolji način reći „NE“ drugima, kako zaštiti sebe i svoj psihološki, emotivni prostor pa i život.  Međutim, granice su mnogo više od toga.

Granice govore o tome KO STE VI, koje su vaše životne vrednosti, misli, vaše žudnje i potrebe.  A gde su žudnje, vrednosti, potrebe, tu su i emocije.
Dalje, emocije su neophodne da biste živeli svoj život na najbolji mogući način.  Kako ćemo znati gde je naša granica sa drugima, ako ne znamo gde su granice unutar nas samih?
Teško je doći do sebe dok slušamo sve druge oko nas dok govore kako treba živeti i šta raditi, a čak i kada ne govore, glasovi naših mama, baka, tata, deka, ma svih onih koje smo voleli, duboko su u nama.
Tu su i očekivanja koja smo sebi nametnuli kroz sve naše uloge: „da li sam dobra majka ako uradim to i to?“ (ovo je takođe postavljanje granica), „ da li sam dobra ćerka/sin ako uradim ili ne uraadim to što se traži od mene“?, „ ako sada odbijem da budem od pomoći, da li ću izgubiti ovo prijateljstvo?”.

Ovo su samo neka od pitanja koje mi ljudi postavljaju u radu sa granicama.
Dakle, nije lako postavljati granice ali kada to naučimo sve postaje lakše i lepše.  Za sve što želimo da dobijemo, moramo nešto i da „damo“ zar ne?  Nekada i treba da pustimo da neki odnosi odu…

Kako postaviti granice (foto @igor_stojkovic_)

Upravo zato jer su „granice“ jedna kompleksna i složena tema, celokupni program „KAKO POSTAVITI GRANICE“ počinje ovom uvodnom radionicom 19.06. 2022.
Ona je osnov da biste mogli dalje da pratite ostale programske radionice.

Šta vam ova radionica nudi :
– Jasnu definiciju toga šta sve granice jesu
– Na koji način da počnete da razmišljate o sopstvenim granicama (sve prvo mora da bude u polju svesnosti, da biste mogli dalje da radite na tome kako da ih unosite u svoj život)
– Jasne korake kako da postavite temelje onoga što ćete kasnije kroz rad na tome zvati – GRANICE.

Radujem se ovom putovanju sa vama i dobrodošli na radionicu koja je prvi korak vaše velike promene.

Od srca,
Ksenija ?

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *