ŠTA SU AFIRMACIJE?

Živimo u vremenu brzog protoka informacija, brzih  i naglih promena, vremenu u kome se opšti  pa time i individualni vrednosni sistemi menjaju, a šta to zapravo znači? Sve što nam život nosi nekada je lakše za podneti, a nekada teže. Šta god da je to „teže“, to su trenuci kada  svako od nas oseti potrebu za podrškom. Nekada je imamo, nekada ne i to iz najrazličitijih razloga: ili smo daleko od naših porodica i onih koji nam je mogu dati,  nekada  oni od kojih želimo podršku nisu u mogućnosti da nam je pruže, a neki prosto ne umeju da traže podršku od drugih (nisam napisala neće, mada ima i toga, već ne umeju). Tako se i javila potreba da se oslanjamo na sopstvene resurse, tj. otvorilo se polje koje danas zovemo SELFHELP ili SAMOPOMOĆ. Od izuzetnog je značaja  ideja o tome da možemo sami sebi da budemo podrška kad god je neophodno, a ne samo uz pomoć raznih trenera i stručnjaka. Tako se u okeanu divnih tehnika za samopomoć pojavila i tehnika korišćenja afirmacija. One nisu puke pozitivne izjave koje magično u naš život donose ispunjenje želja već imaju svoje konkretno mesto u radu na sebi i sa sobom i veoma preciznu definiciju kada se koriste i na koji način.

Pa da nekako definišem za početak šta su afirmacije:  Afirmacije su pozitivne afirmativne reči i rečenice koje se ponavljaju u sebi ili na glas i zadatak im je da pobude pozitivnu energiju u nama. Pomažu da se preseče negativan tok misli i da se vremenom svest dovede u poziciju da bude ispunjena boljim, lepšim i pozitivnijim mislima što stvara bazu za dalji lični napredak.

Afirmacije su divna  tehnika za lični napredak. Najbrže daju rezultat i najčešće se koriste kao tehnika u radu na samopouzdanju. Veoma često, kada se govori o tehnikama samopomoći, spominje se podsvest, blokade, otpori i slično. To je istinito, ali baš zato afirmacije nisu uvek pravo rešenje za svakog, ukoliko nije bilo rada na svesnosti koje su to blokade, otpori… Međutim, kada govorimo o radu na samopouzdanju , nama nije neophodna dublja svesnost o tome kada je i kako se naše samopouzdanje poljuljalo ili nestalo, jer to neće ništa promeniti. Zato sam odabrala da vam govorim o ovom segmentu rada na sebi jer  su afirmacije tu najefikasnije. Dakle, osim navedene definicije šta su afirmacije, šta im je zadatak, moja preporuka je da počnete da ih koristite da boost-ujete svoje samopouzdanje.  Često ćete pročitati da one afirmacije koje vam ne zvuče prijemčivo – nisu za vas. Da, to je istina, ali ne i za segment samopouzdanja! Kada nemamo samopuzdanja, nijedna afirmacija nam neće zvučati istinito i spontano, ali to nije neophodno kao za neke druge segmente rada, jer im je zadatak da upornim izgovaranjem novog stava o nama samima, otvorimo sebe za pozitivniji pristup sebi. Hajde da vam dočaram to o čemu govorim kroz delimični prikaz rada sa jednom klijentkinjom.

Nedavno mi se javila jedna klijentkinja da prođe obuku za javni nastup. Stara 36 god, udata, dvoje dece i posao u stranoj korporaciji. Tokom  prvog razgovora uočila sam da je ton njenog govora bio poprilično tih, govor tela je takođe ukazivao na nesigurnost u komunikaciji kada je tema bila neprijatna (dok je govorila o svom problemu) ali u isto vreme dok bi pričala o svojoj deci, porodici i onome što voli, glas joj je bio snažniji, a govor jasniji. To je ukazivalo na to da klijentkinja ima kapacitet da govori, ponaša se i izgleda samopouzdanije ali joj je nešto pravilo smetnju. Naravno, neću vam u ovom tekstu pisati o našem kompletnom radu, ali ono što sam želela da vam kažem je to da kada je došlo vreme da se primenjuje neka tehnika, prvi zadatak koji sam joj dala je rad sa jednom konkretnom afirmacijom:  „Posedujem sve što je potrebno da se sa lakoćom izrazim u svakom trenutku

I sami pretpostavljate da joj ovakva afirmacija uopšte nije bila prijemčiva jer nije bila istinita (ona to nije osećala) ali je afirmacija imala svoju funkciju a to je da moju klijentkinju otvori za mogućnost da to može da promeni. Što je više radila tu afirmaciju (između ostalih stvari na kojima smo radile) polako je bila spremna za dalji rad. Tek kada je kod nje polako formiran novi mindset, a to je da ona može da promeni svoje načine izražavanja, tek tada smo mogle da nastavimo dalje sa radom a to je rad na uverenjima (koja su emocionalno obojena i traže posebnu pažnju u radu) a zatim dalje smo radile na veštinama govora (telo, gestikulacija i slično…). Sve vreme našeg rada, boostovale smo njeno samopouzdanje  kroz mnoge tehnike, ali mi ona često kaže da su joj afirmacije omiljene.

I zaista, afirmacije su magična tehnika u rukama onih koji razumeju i znaju kako da ih koriste. Preporučujem ih kao tehniku i smatram da su najefikasnije u radu sa samopozdanjem. Sve drugo o afirmacijama ako želite da saznate i naučite, dobrodošli na razne radionice iz pozitivne psihologije i ličnog rasta.  Za kraj evo jedne divne afirmacije , koja može svakom da doprinese da pobudi pozitivan osećaj : „ Ja vredim samo zato što postojim. Otvaram svoje srce za svako dobro u mom životu. To je moja odluka. „

Vaša Ksenija

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *