NEWSLETTER 1

KAKO DA SA LAKOĆOM MEDITIRATE  I BUDETE PRODUKTIVNIJI U SVEMU ŠTO RADITE

Bonus –  vođena meditacija za relaksaciju tela

 

 

 

 

Ako želite da meditirate,a ne znate kako, želite da poboljšate svoje zdravlje i produktivnost meditacijom, a ne znate odakle da počnete- ne brinite. Postoji način. Pokazaću vam  kako da počnete da meditirate i kako da to  sa lakoćom učinite kroz nekoliko jednostavnih koraka.

 Ksenija Mijatović

 

 

ŠTA JE MEDITACIJA ?

Meditacija je veoma jednostavna praksa koju ljudi poprilično zakomplikuju.

To je mentalna tehnika namenjena promeni stanja uma i tela. (psihofizički procesi, zdravlje, kvalitetnija interpersonalna komunikacija , kvalitetno rešavanje problema samo su neki od pokazatelja promene). Svako ima svoju sopstvenu brzinu postizanja rezultata.

Meditacija održava neuralne mreže aktivnima i time se šalje poruka glijalnim ćelijama da ne uništavaju ostale. U prevodu – vaš mozak se regeneriše kada ste u meditativnom  stanju.  Meditiranjem se ubrzava razvoj svesti tj. saznanje o sebi i sopstvenom procesu napretka . Život se postepeno menja na bolje.

Ali pre nego što udjemo u to kako da meditirate, mislim da je još važnije da ukažem na to zašto bi bilo dobro da meditirate :

 KOJI SU BENEFITI MEDITIRANJA TJ. MEDITACIJE ?

  • Meditacija ima izrazito umirujući efekat (pomaže da regenerišete energiju u toku dana)
  • Pojačava protok krvi u mozgu što omogućuje bolji “rad“ mozga
  • Dokazano je da je ljudima koji meditiraju, potrebno manje sna da bi se odmorili u odnosu na one koji to ne čine
  • Meditacija usporava starenje mozga i povećava nivo sive materije u mozgu (siva materija je odgovorna za kontrolu mišića,vid, sluh,memoriju,emocije i govor)
  • Poboljšava vaš fokus i koncentraciju (što omogućuje bolje rezultate i pomaže da manje prokrastinirate          

ŠTA MI JE POTREBNO DA POČNEM DA MEDITIRAM ?

  1. Nešto na čemu možete da sedite /ležite ( ja, lično vam preporučujem za početak da sedite NA STOLICI jer zaista mislim da je to najbolji način za početak meditiranja.
  2. Tajmer (telefon, kuhinjski…) zato što je za početak medittiranja dovoljno da odvojite 10 minuta dnevno. Neuronauke su dale tačno vreme koliko je potrebno da se u meditaciji pokrenu procesi u mozgu – 7 minuta.

Vaš start je spreman. Možete početi prve nedelje po 7 minuta, sledeće 10 min i tako svake naredne nedelje povećavate dok ne dodjete do 20 minuta u meditaciji. Kada to uspete, više niste na početku! Ulazite u novi nivo, ali to je priča za neki sledeći put …

ŠTA URADITI?

Smestite se na stolicu da vam bude udobno. Meditacija traži vašu pažnju, pa je dobro da eliminišete sve što bi moglo da vam je odvuče na drugu stranu. Položaj ruku je potpuno nevažan ( ja lično ih držim kao što su naše bake držale isprepletene prste na stomaku) ali svaki drugi položaj koji vama prija je odličan

Kada pokrenete tajmer, vreme je da usmerite pažnju na vaše disanje. Ako vaše misli počnu da vas „opsedaju“ vi opet pažnju usmerite na disanje ( nos, udah i izdah ) i tako u kontinuitetu koliko god je potrebno.

NEMA POGREŠNOG MEDITIRANJA , zato budite tolerantni prema sebi .

 

Moja želja je bila da vam ponudim sve ono što sam i sama primenjivala, da polako udjete u divan svet meditacije. Zato  imam poseban  poklon za vas  – vođenu meditaciju koju sam snimila sa mojim glasom.

To je meditacija za relaksaciju tela , da biste vremenom umeli da prepoznate (ili naučite) kada vam se telo zaista opušta, jer se time ujedno  i regeneriše.

 

Od srca,

Ksenija Mijatović

Da biste imali pristup meditaciji , kliknite na link ispod